18 Kasım 2017, Cumartesi
ANLAM BÜTÜNLÜĞÜNÜ BOZAN CÜMLE- VERİLEN CÜMLEYE EN YAKIN CÜMLE-2007 KPDS SORULARI-
Soru Bankası
19 Nisan 2012
01-05-2012 21:12:33
58. – 63. sorularda, cümleler sırasıyla okunduğunda parçanın anlam bütünlüğünü bozancümleyi bulunuz. 

58. (I) The governments of the EU, the US, China, India, Japan, Russia and Korea initialled a treaty to build the International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER), the world’s largest fusion machine, in Provence, France. (II) It will take a decade to build and will then run for two further decades, performing tens of thousands of fusion experiments. (III) At the end of that time, say its backers, the world will know once and for all if nuclear fusion is technically viable. (IV) Once this point has been settled, the costs can be taken into consideration. (V) As well as being the largest, the fusion reactor known as JET in Culham, Britain, is, by common consent, the world’s most successful.

A) I B) II C) III D) IV E) V A 

59. (I) In a small firm the manager may perform the role of cost accountant, salesman, personnel officer, stock controller etc. (II) However, as a firm increases in size it can take advantage of specialization of labour. (III) Each managerial role can be allocated to a specialist in that field.(IV) Many firms spend a lot of money on research and development. (V) Furthermore, bigger firms can buy inmanagement services and afford large in-house salaries to entice and retain the best management.

A) I B) II C) III D) IV E) V 

60. (I) Many historians were sceptical that King Arthur was a historical figure. (II) The mystique of Camelot, Arthur’s Palace, endures, from Disney films to Broadway musicals to the Kennedy White House.  (III) Then, in 1998, scientists unearthed a broken stone at Tintagel Castle on Britain’s Cornish coast, long said to be Arthur’s stronghold. (IV) The stone bore the Latin inscription Pater Coliavificit Artognou, which translates as “Artognou, father of a descendant of Coll, has had this built”. (V) Artognou is pronounced “Arthnou”, lending credence to theories that the legendary king was real.

A) I B) II C) III D) IV E) V 

61. (I) The road map of South America constantly needs updating. (II) Furthermore, we can expect that it will adversely affect international trade. (III) Hundreds of new bridges, roads and rail lines are turning formerly isolated areas into infrastructure corridors that will accelerate the continent’s economic integration. (IV) This vast undertaking, which has largely escaped media attention, is certain to bring unprecedented 
economic progress within the continent. (V) But it also poses major risks for some of South America’s most valuable natural areas.

A) I B) II C) III D) IV E) V 

62. (I) Administrative law first came into use in Turkey with the introduction of continental European legal thinking in the 19th century. (II) The most influential model was that of French administrative law. (III) This model developed in the 1890s as a result of the growing influence of Western academic institutions, namely the Law and Political Science Schools in Istanbul. (IV) The model was further developed when a system of administrative courts, modelled on a French pattern, was established by the Republic in 1927. (V) Unlike the German and French Constitutions, the Turkish Constitution does not merely characterize the Republic as a social state.

A) I B) II C) III D) IV E) V 

63. (I) Patriarchy does not simply mean that men rule.  (II) Otherwise, through a process of cultural evolution, societies that adopted this particular social system maximized their population. (III) Indeed, it is a particular value system that not only requires men to marry but to marry a woman of proper station. (IV) It competes with many other male visions of good life, and for that reason alone is prone to come in cycles. (V) Yet before it degenerates, it is a cultural regime that serves to keep birth-rates high among the affluent while also maximizing parents’ investments in their children.

A) I B) II C) III D) IV E) V A 


64. – 69. sorularda, verilen cümleye anlamca en yakın olan cümleyi bulunuz. 

64. No other building embodies the history of Paris more than does the famous cathedral of NotreDame. 

A)  Of all the great buildings of Paris, the cathedral of Notre-Dame holds a very special place among the people. 
B)  The only building in Paris that is of any real significance is surely the magnificent cathedral of Notre-Dame. 
C)  Of all the buildings in Paris, it is the celebrated cathedral of Notre-Dame that most truly represents the past of that city. 
D)  Except for the famous cathedral of Notre-Dame, none of the buildings of Paris are historically representative. 
E)  With the exception of the renowned Notre-Dame, few of the buildings of Paris are in anyway remarkable. 

65. The north of Italy is directly responsible for the country’s place among the world’s top industrial nations. 

A)  Italy’s northern regions are well-known as one of the most industrialized areas in the world. 
B)  It is entirely the northern part of the country that has earned Italy a prominent position among the world’s industrial nations. 
C)  In Italy, industry is focused in the north, but nevertheless she is still one of the world’s top industrial nations. 
D)  Italy is one of the world’s top industrial countries even though all the industrial activities are concentrated in the north. 
E)  Italy is one of the few countries in the industrial world where only one region, the north, is industrialized. 

66. Although for many individuals, personal ethics are rooted in religious beliefs, this is not true for everyone. 

A)  Each individual has his own ethical standards and these always reflect his religious beliefs. 
B)  Everyone has his own ethical code which may or may not have a religious foundation. 
C)  With most people religious beliefs and ethical standards are largely in harmony, at least in most situations. 
D)  There is a religious basis to the special ethical code of many people, but not, by any means, of all people. 
E)  Ethical standards usually effect religious beliefs but there are certain rare exceptions.

67. Her aquatic undertakings captured the public imagination and brought her unexpected fame. 

A)  Her investigations into life in the oceans earned her the admiration of the general public. 
B)  Her underwater adventures appealed to the general public and soon she became quite famous. 
C)  As her understanding of the sea-bed grew she attracted considerable attention and even became famous. 
D)  She contributed greatly to our knowledge of aquatic life and deserves her fame. 
E)  People were enthralled by her undersea missions and, surprisingly, she became famous. 

68. The 1980s brought a surge of new interest in expanding the definition of intelligence. 

A)  Efforts to widen the definition of intelligence are immensely characteristic of the 1980s. 
B)  It was during the 1980s that the definition of intelligence attracted some attention. 
C)  During the 1980s the desire to broaden the definition of intelligence re-appeared with compelling force. 
D)  With the 1980s radical new definitions of intelligence suddenly and unexpectedly came into being. 
E)  With the 1980s came the compulsive desire to narrow the definitions of intelligence. 

69. An engineer must attempt to foresee possible misuses of a product by a consumer, and take this into account in his design. 

A)  When designing a product an engineer should consider how a consumer might misuse it, and adjust the design accordingly. 
B)  An engineer should never forget that his products will be misused and so he must make them as safe as possible. 
C)  In designing a product, an engineer should remember that it will most likely be misused by consumers unless his design prevents this. 
D)  An engineer should design products that consumers cannot possibly misuse. 
E)  Engineers know that, however well a product has been designed, consumers will always find a way to misuse it. 

CEVAP ANAHTARI
58.  E 
59.  D 
60.  B 
61.  B 
62.  E 
63.  B 
64.  C 
65.  B 
66.  D 
67.  E 
68.  C 
69.  A
Düşük
 
Yüksek Toplam 0 oy
Henüz yorum yazılmadı!
Diğer Haberler


Şimdi Google'da Beğen, Arama Sonuçlarında En İyi Sonuçları Daha Kolay Bul!